Wisdom Teeth

20’lik diş, halk arasında 20 yaş dişi olarak bilinen ve kişilerde en son çıkan dişlerdir. Azı dişi olarak çenenin arka kısmında çıkar. Genellikle çene yapısı ile uyum sorunu yaşamasından kaynaklı olarak apse oluşumuna sebep olabilir. Oluşan apse, şiddetli ağrı yapabilir. Bu gibi durumlarda 20’lik diş çekimi adımı uygulanır. Diş yapısına sonradan eklenmesinden dolayı genel yapıya adapte olamama ve çene yapısında yer sorununa sebep olabilir. 20’lik dişin çene yapısında yeterli alana sahip olamaması dişin gömülü şekilde kalmasına neden olabilir.

Gömülü diş sorunu yaşamamak için düzenli diş muayenesi olumlu etki yaratabilir. Böylece dişin çıkmasında problem oluşturabileceği durumlar daha rahat tespit edilebilir. Uygun yöntemlerle kişinin bu durumdan kaynaklı ağrı ve enfeksiyon gibi sağlık sorunu ile karşılaşma riskini azaltmak mümkün olabilir. Erken tespit edilmediği durumlarda bu durum kişide ağrı yatabilir. Ağrıya neden olabilecek durumlarda ise 20’lik diş çekimi ameliyatı ile bu sorun tedavi edilebilir.

Gömülü Diş Nedir?

Dişler kemik ve diş eti dokusu ile kaplanan bir yapıya sahiptir. Yeni diş çıkarken ilk aşamada kemik dokusu ardından diş eti dokusundan geçer. Ancak bazen yeni çıkacak olan diş bu dokularından birisini geçemeyebilir. Bu dokuların altında kalan dişler için gömülü diş tanımlaması yapılır. Gömülü diş konumundaki 20’lik dişin çekilmesi için dişin zararlarının tespit edilmesi önceliklidir.

Gömülü diş eğer genel diş yapısını olumsuz etkiliyor ve ağrı yapıyorsa uygun bir yöntemle dişin çekilmesi gerçekleştirilebilir. Ancak gömülü kalan ya da dışarı çıkmayı başaran her 20’lik diş bu sorunlara sebep olmayabilir. Dolayısıyla dişin çekilmesine karar vermeden önce diş yapısı ayrıntılı bir şekilde kontrol edilir. Ardından gerekli görülürse cerrahi müdahale ile diş çekilebilir.

Gömülü 20’lik Diş Nasıl Tespit Edilir?

20’lik diş ağrısı çeken ve gömülü diş semptomlarından birisi ile karşılaşan kişilerin doktora başvurmalarının ardından ayrıntılı bir diş röntgeni çekilir. Çekilen röntgen ile tüm diş yapısı dokular ve kemikler, diş kökleri ve gömülü durumda olan dişlerle ilgili detaylı bir bilgi elde edilmeye çalışılır. Genellikle dışarıdan görülemeyen gömülü diş veya yatay formda çıkan dişler bu röntgen sayesinde tespit edilebilir.

Tespit edilen gömülü dişin konumu ve etkili olabileceği durumlar göz önünde bulundurularak hangi müdahalenin uygun olduğuna karar verilir. Bu durumda normal diş çekimi ve cerrahi operasyon olarak iki seçenek üzerinde durulabilir. Gömülü dişten kaynaklı oluşabilecek apse ve kist oluşumu durumları ile karşılaşılabilir. Bu gibi hassasiyet içeren durumlar için ise işlem öncesinde ilaç tedavisi gerekebilir. Doktor kontrolünde hangi işlem adımlarının uygulanacağına daha net karar vermek mümkündür.

20’lik Diş Kaç Yaşında Çıkar?

20’lik diş olarak adlandırılsa da bu dişler 15-25 yaş aralığında çıkabilir. Genellikle 4 adet olarak görülen bu dişler için 20 yaşında çıkması gibi bir kısıtlama yoktur. Bazı kişilerde dişler çıkmayabilir gömülü olarak kalabilir. Gömülü olarak kalan dişler kişide ağrı belirtisi göstermediğinde varlığından haberdar olmamak da mümkündür. Bu gibi durumlarda dişin varlığı röntgen çekimi ile tespit edilebilir. Belirtilen yaş aralığında diş yapısında anormal bir görünüm ya da apse gibi durumların görülmesi ile kişiler doktora başvurabilir.

20’lik Diş Çekimi Nasıl Yapılır?

Dişin çıkmaması, gömülü kalması, sıkışık bir diş yapısı oluşturması kişide diş etinde iltihaplanma yapabilir. İltihaplanmanın yanı sıra diş etlerinde besin birikmesinde kaynaklı ağız kokusu, diğer dişlerin mineral ve doku kaybına yol açması ve diş çürükleri gibi etkiler de bu durumun yaratacağı başlıca sorunlardır.

Dişin gömülü kalmadan dışarı çıkması da bazı durumlarda farklı problemlere yol açabilir. Bu da görünüm olarak her şey yolunda gibi dursa da diş yapısında ciddi problemleri açığa çıkarabilir. Dolayısıyla 20’lik dişten kaynaklı olabilecek herhangi bir sorun tespit edildiğinde doktora başvurulması önemidir. Bu sorunu çözmek için ise diş çekilebilir.

20’lik diş çekiminde öncelikli olarak diş röntgeni ile soruna neden olan durumlar tespit edilir. Röntgen sonucunda göre dişin açısının doğru şekilde olması ancak diş yapısında sıkışıklık yaratması veya çürük gibi sorunlarda normal diş çekimi işlemi uygulanabilir. Ancak 20’lik dişten kaynaklı çok az işlemde standart diş çekimi uygulanır. Gömülü ya da genel diş yapısına zarar veren durumlarda genellikle cerrahi müdahale ile operasyon yapılabilir. Ameliyatla kişide sağlık problemi yaratan durumlara son verilebilir.

20’lik Diş Çekimi Ameliyatı

Ameliyat gerektiren 20’lik diş çekim işlemlerinde öncelikli sorunun kaynağı tespit edilir. 20’lik diş farklı şekillerde problemli durumlara sebep olabilir. Bu sebeple öncelikle diş röntgeni ile dişin sorun yarattığı durumların analiz edilmesi gerekir.

Dişin bir kısmının diş etinin altında gömülü kalması dişin tek parça halinde çekilmesini zorlaştırabilir. Böyle bir durumda diş parçalar halinde diş etinden çıkarılmaya çalışılır. Bu gibi durumlarda farklı bir yöntem ise diş etine kesi atılması ile gömülü konumda olan dişin çıkarılmasıdır.

Dişe atılan kesi yardımı ile daha rahat bir işlem gerçekleştirmek mümkün olabilir. Kesi işleminde diş bulunduğu yerden çıkarıldıktan sonra bölgenin temizlenmesi adımı gerçekleştirilir. Dişin çıkarıldığı bölge temizlendikten sonra kesi atılan kısım dikiş atılarak kapatılır. Yapılan bu müdahaleden bir süre sonra atılan dikişlerin alınması gerekir. Kesi işlemi ağız ve çene cerrahisi alanında gerçekleştirilir ve uzman bir cerrah tarafından uygulanır.

Çoğunlukla lokal anestezi uygulanarak yapılan ameliyatın ne kadar süreceği dişin yapısı ve konumuna göre değişkenlik gösterir. İşlem sonrasında ameliyat yapılan bölgede hafif şişkinlik ve ağrı hissi olabilir. Ağrı hissedilen durumlarda doktor tarafından verilen reçeteli ilaçlar kullanılabilir.

ADDRESS
Merkez mah, Abide-i Hürriyet Cd No:181B, 34360 Şişli, İstanbul, Türkiye
PHONE
+90 212 343 00 01
Klinik No.1
Klinik No.1
It can respond in about 1 hour.
Klinik No.1
Hello, how can I help you?
05:41