Tooth Extraction

Diş çekimi çeşitli ağız ve diş hastalıkları veya sorunları sebebiyle ihtiyaç duyulabilen bir işlemdir. Diş çekimlerinin temel nedeni, tüm tedavi seçeneklerinin uygulanmasına rağmen dişin kurtarılamaz hale gelmesidir. Dolgu, kanal tedavileri, kaplama tedavisi gibi çeşitli uygulamalar yapılmasına rağmen kurtarılamayan dişler için çekim işlemi yapılmaktadır.

Ortodontik tedaviler, diş eti çekilmeleri ve kemik erimesi gibi özel durumlarda da tedavi planlamasına uygun olarak doktorunuz diş çekimine karar verebilir. Çekim işleminin kaçınılmaz olduğu durumlarda gerçekleşecektir.

Diğer bir durum, ise işlevsiz hale gelen 20’lik dişlerin çekim işlemidir. Ağızdaki 20’lik dişler yeterince temizlenmediğinde hızlı bir şekilde büyür ve apse oluşmaya başlar. Bazı durumlarda dişlerin ağrıması beklenilmeden alınması çok daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Diş Çekiminin Gerektiği Durumlar Nelerdir?

Çekim işlemi doktor tarafından uygun görüldüğü durumlarda gerçekleştirilir. Genel olarak çekim gerektiren durumlar şu şekildedir:

  • Dişte görülen çürük veya kırık sonucunda dolgu, kanal tedavileri veya kron uygulaması yapılabilmektedir. Yine de dişler bu tedavi seçenekleri ile düzeltilemeyecek kadar madde kaybına sahipse doktor tarafından çekime karar verilecektir.
  • Diş eti hastalıkları sonucunda dişin etrafını destekleyen çevre dokularda gözlenen eksiklikler ileri boyutlardaysa çekim gerektirir.
  • Ortodontik tedavilerde yer açılması için çekim gerekebilir.
  • Gömülü veya yarı gömülü olan diş, zaman içinde çürüğe, ağrıya veya apse oluşumuna neden oluyorsa çekim gerekebilir.

Diş Çekimi Süreci Nasıl Gerçekleşir?

Diş hekimi, çekim öncesinde ilgili dişte akut iltihaplanma oluşumunu kontrol eder ve gerekirse antibiyotik kullanımına yönlendirir. Akut iltihaplı olan çekim operasyonu sonrasında iyileşmenin gecikmesi ya da daha ciddi sorunlarla karşılaşılabilir. Bu işlemin çekim alanında uzmanlaşan diş doktorları veya ağız çene cerrahı tarafından yapılması gerekir. Genel olarak 15-20 dk arasında ve lokal anestezi altında uygulanır. Aynı zamanda ilgili dişi operet etme amacı bulundurur.

Çekim esnasında hekim, diş kökü ile diş soketi arasındaki bağlantıyı fiziksel olacak şekilde koparmayı amaçlar Köklerden herhangi biri çekim sırasında kırılırsa işlem bir süre daha uzayabilecektir. Genel olarak işlem sonrasında basit ağrı kesiciler kullanılması önerilir. Anestezinin etkisi geçtikten sonra 24 saat süreyle ağrı hissedilmesi normaldir.İşlem esnasında anestezi kullanıldığı için genel olarak ağrı hissedilmez. Diş hekimi korkusu yaşayan yetişkinler ve psikolojik sorunları olan hastalarda tüm işlemler genel anestezi altında uygulanabilir.

Diş Çekimi Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diş çekimi sonrası bölgenin hızlı iyileşmesi ve komplikasyon yaşanmaması için aşağıdaki önerilere mutlaka uymak gerekir. Bu öneriler şu şekildedir:

  • En az iki saat boyunca ağız içinde oluşan kan ve pıhtının tükürülmemesi gerekir.
  • Ağzın çalkalaması önerilmemektedir.
  • 24 saat süre boyunca kesinlikle sigara kullanılmamalıdır.
  • İlk iki gün sert gıda tüketilmez.
  • Çekilen dişin yerinde iyileşme süresi bir iki hafta kadar sürecektir. Bu nedenle o bölgeye baskı uygulanmaması gerekmektedir.

Diş Çekimi Sonrasında Tedavi Süreci

Çekim sonrası genellikle ilk 2-3 gün içerisinde ağrı olması normal kabul edilmektedir. Ancak iyileşme süresi boyunca ağrı devam edebilmektedir. İyileşme süresinin ortalama olarak 7 gün olduğu kabul edilir. Ancak gömülü diş çekimleri gibi daha karmaşık operasyonlarda bu süreç 3 haftaya kadar uzayabilir.

Ayrıca çekim sonrasında önerilere dikkat edilmesi de ağrının oluşumunu hafifletecektir. Çekim işlemi sonrasında oluşacak boşluklara implant tedavisi yapılabilir. Aynı zamanda köprü gibi protez uygulaması da tedavi seçeneklerinden biridir.

Diş Çekimi Ne Kadar Sürer?

Diş çekim işlemi öncesinde çekim yapılacak bölgeye lokal anestezi uygulanır. Bu sayede ağrı hissedilmesinin önüne geçilecektir. Daha sonra ise lokal anestezilerin sağladığı uyuşukluk, doktor tarafından kontrol edilir. Gereken uyuşukluk sağlandı ise çekim işlemi gerçekleştirilecektir.

Çekim işlemi süresinde dişin kemikle olan bağlantısı oldukça önemlidir. Dişteki kök sayısı ve komşu dişlerle olan pozisyonu gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak bu süre değişebilir. Bu nedenle çekim işlemleri hakkında kesin bir süre bilgisi verilmesi doğru olmayabilir. Ancak bu süre ortalama olarak 20 dakika belirlenmiştir. Daha karmaşık olan durumlarda ise sürenin uzayabileceği de unutulmamalıdır.

Bir gün içerisinde çekilebilecek olan diş sayısı için net bir yanıt vermek mümkün olmayacaktır. Bu gibi durumlarda, çekilecek olan dişin kemikle olan ilişkisi, kök pozisyonu hastanın genel sağlık durumu göz önünde bulundurulur.

Diş çekimi sonrasında ağrı oluşamaması için çekim sonrası doktor önerilerine dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Ağrı oluşumunun sonrasında dindirilmesi için, eğer doktor bir başka ilaç reçete etmediyse, Aspirin harici ağrı kesici kullanılması uygundur. Operasyon gerçekleştikten sonra ateş beklenen bir komplikasyon değildir.

Ateş oluşumu ve titreme gibi şikâyetlerin olması durumunda mutlaka diş hekimine başvurmak gereklidir. Ayrıca diş çekiminden sonra çekim yapılan bölgenin çevre dokusunda ve bölgeye komşu olan dişte ağrı olması normal olarak beklenen bir durumdur.

Apseli Diş Çekimi Nasıl Yapılır?

Apse oluşumunda izlenecek yol hastanın genel durumuna göre belirlenecektir. Örnek olarak ateş, şişlik varlığı sonucunda diş çekimi öncesinde antibiyotik kullanımı gerekebilir. Dişin apseli olup olmadığı doktor tarafından belirlenir. Antibiyotik kullanımı sonrasında eğer uygun görülür ise çekim işlemi tamamlanacaktır.

Bazı durumlarda da dişinize kanal tedavisi yapılması gerekebilir. Peki böyle bir durumda antibiyotik kullanımına ihtiyaç duyulur mu? Aslında kanal tedavileri olacak dişte apse oluşmuşsa tedavi sürecinde beklemeye gerek kalmaz. Aksine hemen kanal tedavisine başlanabilir.

Bunun sebebi ise kanal tedavisiyle amaçlanan dişi çekmeye gerek kalmadan kurtarmayı hedefleyen dolgu yöntemine bağlı olmasıdır. Dişte oluşan iltihap için tedavi olması amacıyla kanal tedavisi yapılmaz. Bu sebeple de antibiyotik kullanımı veya bekleme ihtiyacı duyulmaz. Yine de bütün bu sürece diş hekimi karar vermelidir.

ADDRESS
Merkez mah, Abide-i Hürriyet Cd No:181B, 34360 Şişli, İstanbul, Türkiye
PHONE
+90 212 343 00 01
Klinik No.1
Klinik No.1
It can respond in about 1 hour.
Klinik No.1
Hello, how can I help you?
18:59