Sinüs Lift Bone Graft
Sinüs lifting operasyonu üst çeneyi dental implantın yerleştirilmesi için hazırlayan, bir kemik greftleme işlemi olarak tanımlanır. Maksiller sinüste çok düşük veya üst çene kemiğe yakın olması durumu görülebilir. Diş implantı için sabit bir temel sağlanması için bu tedavi uygulanır. Sinüs lifting ameliyatları üst çenedeki kemik kayıplarını tedavi etmeyi hedefler. Aynı zamanda diş implantlarının güvenli bir şekilde yerleştirilmesi için yeterli kemik yoğunluğunu oluşturmaya da yardımcı olur. Bu önemli işlem son yıllarda mevcut olan en yaygın kemik grefti ameliyatlarından birisi sayılmaktadır.
Burunda yer alan maksiler sinüs bazen üst çene kemik dokusuna yakın veya yoğunluğu düşük olabilir. Bunun sonucunda diş implantının başarılı bir şekilde yerleştirilmesini önleyen durum gerçekleşir. Diş implantları çene kemiğinin sabitliğini sağlamak için yerleştirilir. Dişleriniz için güvenli bir temel görev görür. Yeterli üst çene kemik yoğunluğuna sahip olmayan bireyler, sinüs lifting işlemi sonrası diş implantı için adaydır. Bu ameliyatlar gelecekteki dental implantın başarılı bir şekilde yerleştirilmesine olanak sağlar.
Sinüs Lift Ameliyatında Hangi Malzemeler Kullanılmalıdır?
Sinüs Lifting ameliyatında, hastanın vakasına dayalı kemik greftleme teknikleri ve tedavileri tercih edilir. Hastanın kemiği lifting için kemik aşılama malzemesi olarak kullanılabilmektedir. Bu kemikte sinüsün kaldırılabilmesi için gerekli olan donör materyal miktarına göre ağzınızdan veya kalçanızdan alınır.
Allogreft, sinüs liftiniz için materyal olarak farklı bir bireyden donör kemiği alınan başka bir kemik grefti şeklidir. Kemik greftleme işleminde devam eden gelişmelerle birlikte, faktör bazlı materyaller daha da popüler hale gelmiştir. Bu tür kemik greftleri tükenmiş çene kemiğinin yenilenmesini destekleyebilmek adına özel büyüme seçeneklerini kullanır.
Sinüs Lifting Süreci Nasıl Gerçekleşir?
Sinüs Lifting ameliyatına başlamadan hemen önce sinüs zarına erişebilmek için çene kemiğinde küçük bir kesik açılır. Ameliyatta bir sonraki adım, sinüs membranını çene kemiğinden uzağa doğru konumlandırılmasıdır. Böylece kemik grefti materyalinin yerleştirilmesi için yeterli alan oluşturmaktadır.
Kemik greft malzemesinin yerleştirilmesi sonrası greftin kemik büyümesini uygun şekilde alınır. Ardından yeniden üretmesi 4-10 ay kadar sürer. Greft lokal kemiğin büyümesini başarılı bir şekilde tamamlıyorsa, dental implant ameliyatı için uygun bir aday olduğunuz anlamına gelir.
Sinüs Lifting Ameliyatı Sonrası Neler Olur?
Sinüs lifting ameliyatı olan bireyler lokal anestezi alır. Ortalama olarak 45 dakika süren bu ameliyat ağrısız ve acısız bir işlemdir. Yeteri kadar kemik hacmi varsa aynı seans implant uygulaması da eklenir. Bu işlemlerde yaklaşık 15 dakika sürmektedir. Sinüs lifting ameliyatı zor olmayan ve kısa süren bir operasyondur.
Ameliyat sonrası, hafif bir şişlik, rahatsızlık ve hassasiyet yaşanması oldukça normaldir. Bütün bu belirtiler reçeteli veya önerilen ilaçlar ile kısa süre içerisinde tedavi edilir. Tedavinin hemen sonrasında, dinlenmeniz ve vücudunuzun toparlanmasına izin vermeniz önerilir. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalarken cerrahi bölgeyi rahatsız etmemek de çok önemlidir.
Sinüs Lifting Cerrahi Aşamaları Nelerdir?
Sinüs Lifting ameliyatı sırasında sinüse erişim sağlanması için insizyon yapılır. Daha sonrasında, kemik greft materyalinin yerleştirilmesi için yer açılması üzere sinüs yeniden konumlandırılır. Fazla miktarda kemik yoğunluğu olduğu zaman, implant bu bölgeye özenle yerleştirilir.
Diş implant tedavisi öncesi sinüs lifting tedavisine ihtiyacınız olduğu netleşirse gözünüz korkmamalıdır. Çünkü bu işlemde endişe etmenizi gerektirecek bir durum yoktur. Lifting, kemik kaybı oluştuktan sonra bile implant tedavisinin mümkün olmasını sağlayan nispeten yaygın bir cerrahi işlemdir.
Sinüs sisteminde birkaç parça bulunur ancak dişe en yakın olanlar maksiller sinüslerdir. Bazı durumlarda tıkanıklık veya kötü bir soğuk algınlığı olduğu zaman diş ağrısı yaşanır. Bunun sebebi sinüslerdeki basıncın üst çenedeki diş köklerine geçmesinden kaynaklanmasıdır.
Sinüs Lifting Neden Gerekir?
Sinüs lifting genel olarak hastanın diş implantı tedavisini desteklemek için üst çenede yetersiz kemik bulunduğunda yapılır. Dental implant çene kemiği ile osseointegrasyon denilen doğal bir süreçte birleşir. Yine de bu durum belirli bir miktarda kemik mevcut olduğuna mümkün olur.
Aşağıdaki şu durumlarda implant uygulaması öncesi sinus lifting ameliyatına ihtiyaç duyulur.
- Lifting öncesinde çene kemiği zarar görmüş ise,
- Kemik olan alandan bir kist veya tümör çıkarıldı ise
- Periodontitis sonucu kemik kaybı yaşanmışsa,
- Diş kaybı sonucu kemik azalması varsa,
- Doğal olarak geniş bir sinüs çukuru veya ince çene kemiği varsa mutlaka sinüs liftinge ihtiyaç vardır.
Sinüs Lifting Nasıl Yapılır?
Sinüs Lifting ameliyatı yapmanın birçok yolu vardır. Çoğunluğu altındaki kemiği açığa çıkarmak için diş etine bir kesi yapılarak başlar. Ardından sinüs boşluğunu ortaya çıkarabilmek için yukarı doğru iter. Zar kaldırılarak altındaki kemik greft malzemesi granül ile doldurulur. Daha sonra, diş eti dokusu tekrardan birbirine dikilir. Kişisel durumlara bağlı olarak her diş hekiminin kullandığı teknik farklıdır. Herhangi bir sıkıntınız varsa doktorunuza danışmanız yeterlidir.
Sinüs Lifting İyileşme Süreci Nasıldır?
Ameliyat sonrası bölgede şişlik görülebilir. Ayrıca ağzınızda veya burnunuzda kanama olursa normal olarak kabul edilir. Muhtemelen birkaç gün içerisinde kendinizi rahatsız hissedebilirsiniz. Ancak çoğu hastada büyük bir rahatsızlık görülmemektedir. Herhangi bir kanama ortalama iki günden fazla sürer, şişkinlik ilerlerse, mutlaka diş hekiminize başvurmanız gerekir.
Sinüsün enfekte olma riski bulunur. Ancak diş hekimini bu duruma karşı korunmanız için size ilaç verir. Kemik greft malzemesinin hareket riski bulunur. Bu nedenle dikişlerinize zarar verebileceği için, hapşırmamak için dikkatli olmak gerekir. İyileşme süreci sonunda implantın yerleştirilme süreci başlar. Çoğu zaman hastalarda implant tedavisi öncesi 4-9 ay beklemek gerekir. Bu bekleme kemiğe yeni konumunda birleşme şansı sağlar. Bekleme süresi kullanılan malzemenin türüne bağlı olarak değişebilir.