Routine Dental Check-Up
Rutin diş kontrolleri yaptırmak ağız ve diş sağlığının korunması için önemli bir işlemdir. Belirli aralıklarla diş kontrolüne gitmek, sağlıklı bir diş yapısına sahip olmak için gereklidir. Diş sağlığına yeterli özenin gösterilmemesi zamanla ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Rutin kontroller ile olası bir sağlık sorunu önceden tespit edilebilir. Böylece zaman kaybetmeden uygun bir tedavi yöntemi ile sorunun önüne geçmek mümkün olur. Bu açıdan rutin diş kontrolü oldukça önemlidir.
Diş kontrollerinin hangi sıklıkla yapılması konusunda kesin görüşten bahsetmek mümkün olmayabilir. Ancak tüm diş hekimleri belirli aralıklarla kontrollere katılmanın gerekliliği konusunda ortak görüşe sahiptirler. Diş hekimlerince belirtilen kontrollerin ağız ve diş sağlığını doğrudan etkilediği belirtilir.
Rutin Diş Kontrolü Nedir?
Rutin diş kontrolü,belirli zaman dilimi içerisinde ağrı ya da rahatsızlık hissi olmadan doktor kontrolüne gitmesi işlemidir. Diş hekimleri tarafından yapılan kontrollerin ardından diş yapısında oluşabilecek sorunlar tespit edilebilir. Özellikle sonradan oluşabilecek ciddi sağlık sorunlarının önlenmesi adına bu kontroller önemli bir adımdır. Diş hekimleri de düzenli periyotlarla kontrollere katılmanın önemini sıklıkla vurgular.
Rutin diş kontrolünde genel diş sağlığı hakkında detaylı bir tarama gerçekleştirilir. Dişlerin sağlıklı olup olmadığının kontrol edilmesinin yanı sıra temizlik ve dişer bakım açısından da değerlendirilir. Bu işlemin ardından olası bir sorunun tespit edilmesi ile vakit kaybetmeden bir tedavi yöntemi uygulamasına geçilebilir. Diş yapısında görülen sorunların zamanla ağrı ve iltihaplanma gibi problemleri ortaya çıkması mümkündür. Yapılan kontroller bu gibi durumların önüne geçilmesi adına avantaj oluşturur.
Rutin Diş Kontrolü Nasıl Yapılır?
Rutin diş kontrolleri sırasında yapılan işlemler genel ağız ve diş sağlığı konusunda bilgi verir. Aynı zamanda diş yapısında oluşabilecek zararlı oluşumların önceden tespit edilmesinde bu kontroller avantaj oluşturur. Rutin diş kontrolleri esnasında genel bir diş temizliği, muayene ve röntgen adımları uygulanır. İlk adımda kısa bir genel ağız ve diş yapısı kontrolleri gerçekleştirilir. Bu işlemde gözle görülebilecek sorunlar tespit edilebilir. Ardından diş yüzeyi ve diş aralarının temizlenmesi adımı uygulanabilir.
Kontrol anında herhangi bir sorunla karşılaşılması ve görülen problemin nedeninin araştırılması ihtiyacı oluşabilir. Sorunun neden kaynaklı olduğunun tespit edilmesi için röntgen talebinde bulunulabilir. Diş hekimleri hastaların diş yapısında farklı bir sorundan şüphelendiği ancak emin olamadığı durumlarda da röntgen isteyebilir. Özellikle emin olamadığı ya da belirtilerin kesin olmadığı diş sağlığı sorunlarına röntgen işlemi sonrası kesin bir tanı konulması mümkün olabilir. Bu işlemin ardından ise uygun bir tedavi yöntemi ile soruna çözüm bulmaya çalışılır.
Rutin Diş Kontrolü Kaç Ayda Bir Yapılır?
Rutin olarak yapılması gereken diş kontrollerinin hangi süre aralığında yapılacağı konusunda farklı uzman görüşleri vardır. Bazı diş hekimleri 6 ayda bir olarak yılda iki defa kontrollerin gerçekleşmesinin gerektiğini belirtir. Diş hekimlerinden bir kısmı ise yılda bir defa kontrole gelmenin yeterli olacağını savunur. Doktorlar tarafından kontrol süreleri farklılık gösterse de ortak nokta olarak yılda en az bir defa diş kontrolüne gelinmesi önemli olarak görülür. Düzenli olarak diş kontrolüne katılan kişilerin ağız ve diş sağlığında ciddi problemler ortaya çıkması önlenebilir.
Yetişkin bireylerin yanı sıra çocukların da belirli aralıklarla diş kontrolünün gerçekleşmesi gerekir. Çocuklar için de en azından yılda bir kez diş hekimine başvurmak önemli olarak görülür. Özellikle çocukların diş yapısı yeni şekillendiği için bu süreçte müdahale edilmesi genel ağız ve diş sağlığını korumada etkin rol oynar. Dişlerin yamuk çıkması, çürük diş oluşumu, yeme alışkanlıklarından kaynaklı diş yüzeyinde deformasyonların oluşması gibi sorunlara karşı çocukların da rutin diş kontrollerini gerçekleştirmek gerekir.
Rutin Diş Kontrolü Neden Yapılır?
Rutin diş kontrolü öncelikli olarak ağız ve diş sağlığının denetlenmesi için yapılır. Olası bir sağlık sorunu, diş yapısında bozulmalar gibi diş sağlığını etkileyen durumlar kontrol sırasında tespit edilmeye çalışılır. Böylece var olan sorunların yanı sıra sonradan oluşabilecek problemlerin tespit edilmesi de rutin kontroller sırasında ortaya çıkabilir. Bu sayede oluşabilecek ciddi sağlık sorunlarına karşı vakit kaybetmeden tedaviye başlanabilir.
Rutin diş kontrolleri bazıları için çok ciddi bir işlem gibi görünmeyebilir. Ancak diş sağlığına önem veren herkes tarafından takip edilmesi gereken bir durumdur. Diş çürüklerinin tespit edilmesi, diş etinde oluşabilecek sorunların belirlenebilmesi, diş plaklarının önüne geçilmesi, diş kırıkları ya da diş iltihaplanmasının önlenebilmesi adına rutin kontrollerin gerçekleştirilmesi gerekir. Aksi durumda diş kayıplarının yaşanması ve ağrılı bir süreç geçirilmesi gibi ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.
Rutin Diş Kontrolü Yapılmazsa Sonuçları Ne Olur?
Rutin diş kontrollerinin ihmal edilmesi çeşitli diş hastalıklarının görülmesi gibi olumsuz sonuçlar doğurabilir. Diş çürüklerinin erken teşhis edilememesi çürüklerin zamanla büyüyerek diş etlerine kadar ilerlemesine yol açabilir. Ayrıca en kritik diş hastalıkları arasında yer alan diş eti iltihaplanmalarının ileri bir seviyeye taşınması gibi sorunlar da ortaya çıkabilir.
Zamanında önlenemeyen bu gibi durumlar şiddetli ağrı ve dişin çekilmesi gereken durumların yaşanmasına sebep olabilir. İltihaplı diş eti diş köklerinin zayıflamasına ve dişlerin işlevini yitirmesine kadar etki edebilir.
Rutin diş kontrollerin en önemli avantajı ise ağız kanserlerinin oluşumlarının tespit edilmesidir. Bu taramalar sırasında ağız içi kanseri ve oral rahatsızlıklar tespit edilebilir. Ağız içerisinde görülebilen anormal dokular ve lezyonların tespit edilmesi ve bunlara uygun tedavi yönteminin belirlenmesi gibi olumlu etkiler için düzenli diş kontrolü gerçekleştirilmelidir.
Rutin kontrollerin aksatılması bu gibi sorunların daha fazla ilerlemesine yol açabilir. Estetik bir diş görünümü kazanmakta da rutin kontrollerin önemi görülebilir. Diş çürümeleri, diş plakları ve dişte oluşan lekeler gibi estetik görünüme engel teşkil edecek durumlara karşı baştan önlem almak için bu kontrollerin gerçekleştirilmesi gerekir.