Root Canal Treatment

Kök kanal tedavisi, ciddi diş çürükleri, enfeksiyonlar veya travmalar sonucunda zarar gören dişlerin tedavi edilmesi için kullanılan yöntemlerdir. Dişin iç kısmında pulp tabakası bulunur. Pulp tabakasında, sinir, kan damarları ve bağ dokusu bulunur. Kanal tedavisi sırasında; pulp tabakası çıkarılır ve boşalan kanal temizlenerek şekillendirilir.

Kök kanal tedavisi sayesinde, diş kaybı önlenerek ağrı giderilir. Enfeksiyon tedavi edilir ve diş fonksiyonuna yeniden kavuşturulur. Bu yazıda, kök kanal tedavisinin nasıl yapıldığı, tedavi süreci ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenleri öğrenebilirsiniz.

Kök Kanal Tedavisi nedir?

Kök kanal tedavisi, dişin iç kısmındaki yumuşak dokunun ve sinirlerin enfekte olduğu veya hasar aldığı durumlarda uygulanan bir diş tedavi yöntemidir. Yoğun çürük ve diş travmasının ortaya çıktığı ileri seviye durumlarda tercih edilir. Dişeti hastalıkları sonucunda sinirlerin iltihaplanması veya ölmesi durumunda tedavi uygulanır.

Tedavi sırasında, dişin sinirleri ve damarlarını içeren pulp çıkarılır ve boşalan kök kanalları temizlenir. Ardından kök kanalları özel bir dolgu maddesiyle doldurulur. Son aşama olarak, dişin üzerine koruyucu bir dolgu maddesi eklenerek dental restorasyon gerçekleştirilir.

Kök kanal tedavisi sonucunda, enfeksiyon kontrol altına alınır, ağrı hafifler ve diş korunur. Tedavi ile dişin sağlığı ve fonksiyonları yeniden geri kazanılır. Dişin ileri derecede zarar gördüğü durumlarda kanal tedavisi yeterli olmaz. Bu durumlarda, dii çekimi yapılarak tedavi sağlanır.

Kök Kanal Tedavisi nasıl yapılır?

Kök kanal tedavisi, genellikle yoğun çürük ve diş eti hastalıkları sonucunda ortaya çıkar ve lokal anestezi altında yapılır. İşlemin rahat ve ağrısız geçmesini sağlamak için diş çevresine lokal anestezi yapılır. Ardından, diş üzerine delik açılarak pulpa çıkarılır ve kök kanallarına ulaşılır.

Diş köklerinde bulunan kanalların temizliğine sıra geldiğinde ise, ince ve uzun ekipmanlar yardımıyla temizlik sağlanır. Bu aşama kök kanallarındaki bakterilerin temizlenmesi ve enfeksiyonun kontrol altına alınması için önemlidir. Özel aletler ve solüsyonların kullanılması ile pulpa odası temizlenir. Enfekte olmuş veya iltihaplanmış doku, sinirler ve damarlar dişten uzaklaştırılır.

Temizlenerek dezenfekte edilen kök kanalları, elastik bir dolgu maddesiyle doldurulur. Bu dolgu maddesi sayesinde, kanallar yeniden enfeksiyona sebep olabilecek bakterilerden korunur. Kök kanal tedavisinin ardından, diş üzerine koruyucu dolgu yapılır. Bu dolgunun yapılmasıyla birlikte; diş, gücünü ve işlevselliğini geri kazanır. Enfeksiyon kontrol altına alınır, ağrı hafifler ve diş korunur.

Kök Kanal Tedavisi acı verir mi?

Kök kanal tedavisi yapılırken acı ve ağrı hissini en aza indirmek için lokal anestezi gerçekleştirilir. Lokal anestezi uygulaması sayesinde minimal ya da hiç acı hissiyatı oluşmaz. Anestezi işlemi, işlem esnasında diş ve çevresindeki dokuların uyuşmasını sağladığından ağrı hissini büyük oranda önler.

Kök kanal tedavisinin sebep olacağı ağrı ancak işlem sonrasında meydana gelir. İşlem sonrasında, tedavinin yapıldığı bölgede hafif bir rahatsızlık ve hassasiyet meydana gelebilir. Geçici bir durum olmakla birlikte ağrı kesiciler büyük oranda yardımcı olur. Eğer tedavi öncesinde dişte enfeksiyon veya ağrı varsa, tedavi ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur. Pulpa dokusu çıkarılarak işlem kontrol altına alındığı için ağrı azalır.

Kök Kanal Tedavisi ne kadar sürer?

Kök kanal tedavisi, bir veya iki seansta tamamlanabilen bir tedavidir. Seanslar, tedavisi yapılacak olan dişin durumu ve kök kanallarının karmaşıklığına göre değişkenlik gösterir. Genellikle, pulpa odasına erişim, hasarlı pulpa dokusunun çıkarılması ve kök kanallarının temizlenmesi işlemleri 1 saate yakın sürebilir. Ardından kök kanallarının dezenfekte edilmesi ve doldurulması aşaması gelir ve bu aşama da genellikle yarım saat kadar sürer.

Dişin durumu, hastanın durumu ve bireysel farklılıklara bağlı olarak daha karmaşık durumlarla karşılaşılır. Bu durumlarda, süreler uzayabilir. Bazı vakalarda süreç saatlerle sınırlı kalmayıp günlere yayılabilir. Özellikle, dişte ağır enfeksiyon varsa hekim dişi temizlemek için ilaç takviyesi kullanır. Bu durumlarda, diş kapanmadan yaklaşık 1 haftalık bir tedavi sürecine ihtiyaç duyulur. Hekiminiz, tedavi sürecinize özgü olarak durumunuzu değerlendirerek bir tedavi planının belirlenmesinde size yardımcı olur.

Kök Kanal Tedavisi sonrasında nelere dikkat etmeliyim?

Kök kanal tedavisi sonrasında, tedaviyi desteklemek ve süreci kolaylaştırmak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. İşlem sonrasında hafif bir ağrı, rahatsızlık veya hassasiyet oluşumu meydana gelebilir. Bu durum normal olsa da şiddetli ve uzun süreli ağrıların olması durumunda hekim desteğinin alınması gerekir.

Hekimin önerdiği ağrı kesicilerin ve antibiyotiklerin düzenli olarak kullanılması gerekir. Hekimin önerdiği talimatların düzenli olarak uygulaması ve ilaç dozajlarının aşılmaması da önemlidir. Ayrıca, tedavinin ve iyileşmenin hızla tamamlanması için tedavi edilen dişin ve ağız bölgesinin temizliğine de dikkat etmek gerekir. Dişlerin günde en az iki kez fırçalanması ve diş ipi kullanımı bu aşamada önemlidir. Ayrıca, hekiminizin önerdiği ağız gargaraları da diş temizliği ve tedavinin desteklenmesi için önemdir.

Kök kanal tedavisinin ardından ilk birkaç gün beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi gerekir. İşlem sonrası ilk günlerde sıcak ve soğuk yiyeceklerin yaratabileceği hassasiyetin önüne geçmek için bu yiyeceklerden uzak durulması önerilir. Tedavi edilen bölgede çiğneme ve aşırı basınca sebep olabilecek sert yiyeceklerin tüketiminden de kaçınmak önemlidir.

İşlem sonrasında anormal herhangi bir semptomun ortaya çıkması durumunda, diş hekiminize başvurmanız önerilir. Ayrıca tedavi sonrasında hekiminiz tarafından planlanan tedavilere ve kontrol randevularına da özenle katılmanız gerekir. Bu kontroller kapsamında hekiminiz, tedavinin etkinliğini değerlendirir ve gerekliyse yeni bir tedavi programı planlayabilir. Bu önerilere dikkat etmeniz sayesinde kök kanal tedavisi sonrasında iyileşmeyi destekleyebilirsiniz. Komplikasyon riskini azaltabilir ve ihtiyaç duyduğunuz herhangi bir konuda, diş hekiminizle iletişim kurabilirsiniz.

ADDRESS
Merkez mah, Abide-i Hürriyet Cd No:181B, 34360 Şişli, İstanbul, Türkiye
PHONE
+90 212 343 00 01
Klinik No.1
Klinik No.1
It can respond in about 1 hour.
Klinik No.1
Hello, how can I help you?
04:34