Periodontal Disease

Diş eti hastalıkları ya da periodontal hastalıklar, diş etlerinin enfeksiyon kapması veya iltihaplanması sonucunda zarar görmesi sonucu oluşur. Diş etleri, dişleri sararak koruyan yumuşak yapılardır. Plaklar ise, bakteri ve yiyecek artıklarının birikimi, kötü ağız hijyeni gibi faktörlerin sonucunda oluşur. Ayrıca, genetik faktörler, sigara kullanımı, bazı sistemik hastalıklar ve diş etlerinin iltihaplanması da periodontal hastalıklara sebep olabilir.

Diş eti hastalıkları, ağız hijyenin ihmal edilmesinin bir sonucu olarak başlar ve ilk olarak gingivit adı verilen diş eti kızarması, şişmesi ve kanaması gibi belirtilerle ortaya çıkar. Tedavi edilmemesi halinde, ileriki dönemde, periodontit oluşur. Periodontit ise, diş etlerinin çekilmesi, diş eti ceplerinin oluşması ve çene kemiğinin zarar görmesiyle sonuçlanır. İlerlemesi, diş kaybı riskini büyük oranda artırır. Periodontal hastalıkların erken teşhis ve tedavi edilmesi, dişleri ve genel ağız sağlığını korumak için önemlidir.

Diş Eti Hastalıkları Nedenleri

Diş eti hastalıklarının pek çok farklı nedeni olsa da en önemli nedeni, genel ağız diş sağlığına özen gösterilmemesidir. Nedenleri arasında plak birikimi, genetik faktörler, sigara kullanımı ve sistemik faktörler bulunur. Nedenleri arasında ilk sırada gelen kötü ağız hijyeni, düzenli ve etkili yapılmayan ağız temizliğinin sonucu olarak ortaya çıkar. Yetersiz diş fırçalama, diş ipi kullanmamak ve ara yüz temizliği yapmamak hastalıklarının meydana gelme ihtimalini artırır.

Ağızda bulunan bakteri plakları diş yüzeyinde birikerek zamanla sertleşir ve tartar oluşumu meydana gelir. Plak ve tartar, diş etlerinin iltihaplanarak enfekte olmasına sebebiyet verir. Bir diğer neden de genetik faktörlerdir. Genetik faktörlerin etkisiyle bazı kişiler, diş eti hastalıklarına daha yatkın olabilir. Diyabet, hormonal değişiklikler ve bazı ilaçlar da rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebebiyet verir.

Son olarak, sigara kullanımının etkisinden de söz etmek gerekir. Sigara kullanımı kan dolaşımını bozar ve bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu da diş eti hastalıklarının oluşumunun önünü açar. Ayrıca, sigara kullanımı tedaviyi de olumsuz yönde etkiler ve komplikasyonların oluşumunu hızlandırır. Tüm bu nedenleri ortadan kaldırmak için iyi bir ağız hijyeni sağlayarak ve düzenli diş hekimi kontrollerini yaptırarak riskleri azaltmak önemlidir.

Diş Eti Hastalıkları Belirtisi

Diş eti hastalıkları belirtileri aşamalı olarak ilerler. Başlangıçta hafif olan belirtiler zamanla artarak zorlayıcı hale gelebilir. Hastalıkların yaygın belirtileri arasında, kızarıklık, şişlik, kanama, diş eti çekilmesi ve hassasiyeti bulunur. Ağız içi belirtilerin yanı sıra sosyal hayatı etkileyen ve ağız dışına uzanan belirtileri de sıklıkla görülür.

Sağlıklı diş etleri pembe renktedir. İltihaplanmış ve hasta diş etleri ise genellikle kırmızı veya kırmızımsı bir renkte olabilir. Bu dönemde diş etleri şişerek normalden kabarık bir görünüme sahip olabilir. İlerleyen süreç farklı belirtilerin de görünmesine sebebiyet verir. İlerleyen süreç ve hastalığın ilerlemesi, kanamayı da beraberinde getirir. Diş etlerinin fırçalanması ve diş ipi kullanımı sırasında kanama meydana gelebilir. Kanayan diş etleri, fırçalama sırasında ve bir şey yedikten sonra gözlemlenebilir.

Diş eti hastalıklarının ilerlemesi ile diş eti çekilmesine ve süreç ilerlediğinde de diş kaybına neden olur. Diş etleri, diş köklerinden uzaklaşarak geri çekilir. Etlerin geri çekilmesiyle birlikte dişler daha uzun görünür ve arasında boşluklar ortaya çıkar. Dişler ve diş etleri, sıcak ve soğuk yiyeceklerin tüketiminin sonucunda rahatsız olur. Hassas, ağrılı ve konforsuz bir günlük hayat kaçınılmaz olur. Zamanla kemiği de zayıflayarak diş kayıpları ortaya çıkar.

Diş eti hastalıkları, bakteri birikimi ve enfeksiyonlar sebebiyle kötü kokulu bir nefese sebebiyet verdiğinden sosyal hayatı da etkiler. Eğer kendinizde bu belirtilerin olduğunu düşünüyorsanız, erken teşhis ve tedavi ile ilerlemesini önleyerek diş eti sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Diş Eti Hastalıkları Tedavisi

Diş eti hastalıklarının tedavisi, hastalığın ciddiyeti, ilerlemesi ve kişinin bireysel durumuna bağlı olarak farklılık gösterir. Ancak, profesyonel olarak diş hekimleri tarafından yapılan tedavinin ilk aşamasında, profesyonel diş temizliği gelir. Diş hekiminiz veya periodontist, diş yüzeyinde biriken planları ve tartarları temizlemek için profesyonel diş temizliği yapar. Ardından diş cepleri temizlenir. Dişlerin etrafında oluşan derinleşmiş boşluklarda kalan plak ve tartarın uzaklaştırılmasıyla iltihap azaltılır.

Gerekli durumlarda antibiyotik tedavisi önerilir. Oral ve topikal antibiyotikler sayesinde diş eti enfeksiyonu kontrol altına alınır. İleri derece diş eti çekilmesi olduğunda ise diş eti nakline ihtiyaç duyulur. Bu işlem, sağlıklı diş eti dokusunun alınarak çekilme olan bölgeye naklini içerir. Bazı durumlarda ise, cerrahi müdahalelerden destek alınması gerekir. Cerrahi işlemler arasında, diş eti rezeksiyonu, kemik greftleri (kemik onarımı) ve diş eti estetiği gibi işlemler bulunur.

Diş Eti Sağlığının Önemi

Diş eti hastalıkları ve sağlığı, genel ağız ve diş sağlığının önemli bir parçasıdır. Sağlıklı diş etleri sayesinde dişlerin sağlığı korunur. Diş etleri, köklerini saran yapılardır ve hareket etmesini önler. İltihaplı diş etleri, dişlerin yerinden oynamasına sebep olarak diş kaybının meydana gelmesine sebep olur. Ayrıca, etlerin iltihaplanmasına ve çene kemiğinin zarar görmesine neden olan bu hastalıklar, erken teşhis ve tedavi ile durdurulabilir.

Diş eti hastalıkları, yalnızca ağız sağlığı değil aynı zamanda genel sağlık üzerinde de etkilidir. Periodontal hastalıkların, kalp, solunum ve diyabet üzerinde etkisi olduğu görülür. Ayrıca, erken doğum gibi komplikasyonlara da sebebiyet verdiği bilinir.

Sağlıklı diş etleri, estetik açıdan güzel bir gülüşün anahtarıdır. Ayrıca, güzel gülümseme, yüksek bir özgüven ve iyi bir psikoloji üzerinde de etkilidir. Bu nedenle, diş etlerinin bakımı ve periodontal hastalıkların önlenmesi için düzenli kontroller, etkili ağız hijyeni ve sağlıklı bir diyet programının uygulanması gerekir.

ADDRESS
Merkez mah, Abide-i Hürriyet Cd No:181B, 34360 Şişli, İstanbul, Türkiye
PHONE
+90 212 343 00 01
Klinik No.1
Klinik No.1
It can respond in about 1 hour.
Klinik No.1
Hello, how can I help you?
15:39