Implant Surgery

Çeşitli nedenler sonucu bir veya birden fazla dişini kaybeden hastalara uygulanan implant ameliyatı, cerrahi operasyonla gerçekleştirilir. Ortalama olarak 30 dakika süren implant ameliyatının nasıl yapıldığını merak ediyor olabilirsiniz. Tüm operasyon süreci, toplam 5 aşamadan oluşur. Bu aşamalar detaylı olarak şu şekildedir:

  • İlk aşamada lokal veya genel anestezi uygulanır. Hastanın acı hissetmemesi için yapılan anestezi ardından implantın yapılacak bölge temizlenir. Çekilmesi gereken diş bulunuyorsa da çekimi yapılır. İmplant hangi kemiğe sabitlenecekse açığa çıkarmak için diş etine ufak bir kesi atılır. İmplantın, diş kökü görevini üstleneceği için matkap yardımıyla diş oyulur. İmplant bu boşluğa yerleştirilir ve vidalanır. Diş etinde kesilen bölgenin üzeri örtülür ve bölgeye 1- 2 tane dikiş atılır.
  • Çene kemiği içine yerleştirilen implantta kemikle bütünleşmesi sayesinde 2 ila 6 ay kadar beklenir. Bu süreç boyunca yapay dişte sağlam bir temel oluşturabilmesi için son derece önem taşır.
  • Çene kemiğinin iyileşme süreci tamamlandığı zaman tacın yapışacağı dayanağın yerleştirilmesi için ek operasyon yapılabilir. Bu operasyonda sonucu anestezi uygulanır. İmplantın görülebilmesi için diş etine yine ufak bir kesi atılacaktır. Dayanakta diş implantına takılır ve implant yeniden diş etiyle örtülür. Daha sonra ise diş etine dikiş atılır. Bu işlemler sonunda iyileşme süreci olarak en az 2 hafta beklenmesi gerekir.
  • Diş etinin iyileşmesi sonucu yeni implanta taç yapmak için yeniden diş hekimine gidilir. Ardından ağza uygun hizalama için ağız kalıbı alınır. Çene kemiğinde yeni bir diş kullanılacak güce erişmeden taç yerleştirilmeyecektir. Çıkarılabilen yapay diş ya da sabit diş arasından herhangi biri tercih edilir.
  • Son aşama tacın takılmasıyla tamamlanır. Belirli durumlarda diş hekimi hangi dişin yenilendiğine de bağlı kalarak tacın şeklini kontrol eder. Bunun için ağza tam anlamıyla oturup oturmadığı kontrol etmek sebebiyle prova yapar. Son defa karar verildiği zaman yapay diş vidalanır. İşlemin tamamlanması sonucu diş etlerinde, yumuşak dokuda morarma veya şişme olabilir. İmplant ameliyatı bittikten hemen sonra diş etinin şişmesini önleyebilmek adına operasyon yapılan bölgeye buz torbası konulur.

İmplant Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

İmplant operasyonunun ne kadar süreceğini kestirmek oldukça zor bir durumdur. Bu durumda hastanın ağız, diş ve çene sağlığı önemli bir etkendir. Ayrıca implant yapılacak diş sayısı, hangi dişlerin değiştirileceği ve daha birçok duruma göre belirlenir. Ancak net bir süre vermek gerekirse toplamda tedavi süreci 6 ile 9 ay arasında sürer. Ancak implant yerine geç yerleşir ya da tedavi öncesi greft veya sinüs yükseltmesi uygulanırsa süreç uzar.

İmplant Ameliyatı Öncesi Ne Yapılması Gerekir?

İmplant ameliyatı öncesinde mutlaka yapılması gereken 3 şey vardır. Bunlar şu şekildedir:

  • Hastanın sağlık geçmişinin gözden geçirilmesi gerekir. İmplant tedavisine tamamen uygun olup olmadığının belirtilmesi için genel sağlık bilgisi alınacaktır. Gerekli görüldüğü durumda hastadan tahlil ve test de istenebilir.
  • Diş muayenesi yapılmalıdır. İmplantın nereye ve nasıl yerleştirileceğinin netleşmesi için diş ve çene ölçüsü alınır ardından kalıp hazırlanır. Son olarak ise detaylı diş röntgeni çekilir.
  • Tedavi planı belirlenir ve süreç başlar. Kalan dişler kontrol edilir. Kaç dişe tedavi uygulanacağı ve çene kemiğinin durumuna dair hastaya göre bir tedavi planı hazırlanır.

İmplant Ameliyatı Sonrası Ne Yapılması Gerekir?

İmplant ameliyatı sırasında hastaya yapılan işlemleri hissetmemesi için lokal anestezi uygulanır. Anestezi etkisini göstermeye başladığı an hekimin yaptığı hiçbir uygulama sırasında ağrı hissedilmez. Hastanın sağlığı, yaşı veya özel isteği gibi durumlarda genel anestezi yapılması da mümkündür. İmplant ameliyatı sonrasında oluşabilecek bir ağrı hissi durumuna karşı önlem alınması için hekiminiz tarafından ağrı kesici ilaç verilir.

Diş ve geçirilen operasyonun durumuna göre ilk 1 hafta boyunca diş antibiyotiği de kullanmanız gerekebilir. İmplant ameliyatı sonrası rahatsızlık yaşanması oldukça doğaldır. Genel olarak ameliyat sonrası sizi bekleyen durumlar şu şekildedir:

  • Yüzde ve diş etlerinde aşırı şişlik oluşması
  • Diş etlerinde veya ciltlinizde morarma meydana gelmesi
  • İmplant ameliyatı yapılan bölgede ağrı hissi
  • Hafif kanamalar veya ağza kan tadı gelmesi

Ancak belirtilerden herhangi biri ameliyattan birkaç gün sonra ilerlerse hekiminize veya çene cerrahınıza başvurmanız gerekir. Bu gibi durumlar bir uzman tarafından ele alınmalıdır. Bazı problemler implant sorunlarına işaret ediyor olabilir. Ameliyat sonrasında iyileşmenizi destekleyecek gıdalar tüketmeniz önerilir. Bunun için yumuşak besinler almak ve ılık sıvılar yardımıyla beslenmeniz tavsiye edilir. Aynı zamanda yaranın iyileşme süresini hızlandırmak için yanağa buz küpü koyulabilir. Buz küpü koyulması cerrahi bölgenin iyileşme sürecinde ağrıyı alacaktır.

Diş implantlarının birçoğu rutin işlemlerden oluşur. İmplant ameliyatlarının çoğunluğu başarılı olsa da implantlarda kemik erimeleri de dâhil olmak üzere çeşitli komplikasyonlar görülebilmektedir. Bu hususları düzenli olarak uygulayarak erimeyi önlemeniz mümkündür:

  • Dişlerinizi günde en az iki kez fırçalamak.
  • Dişlerinizin arasını günde en az bir defa arayüz fırçası veya water flosser ile detaylı bir şekilde temizlemek. Bu sayede iyi bir ağız hijyeni alışkanlığı edinmek.
  • Ağız sağlığınız için bol bol bilgi sahibi olmak için düzenli diş hekimi ziyareti ve diş kontrolü gerçekleştirmek.
  • Tütün ürünlerinin kullanımından kaçınmak.
  • Buz gibi sert şekerler çiğnemekten ve kötü ağız alışkanlıklardan kaçınmak.

İmplant ameliyatı olmak isteyen veya bu süreçten geçen her hasta çeşitli şüphelere sahip olabilir. Bu gibi durumlarda mutlaka diş hekimi ile iletişime geçmesi gerekmektedir. Diş hekimleri şüphe oluşturan her soruya net yanıtlar verecektir. Bu sayede hastalar şüphelerinden arınarak kısa süre içerisinde sağlığına kavuşacaktır. Aynı zamanda keyifli bir implant kullanımının keyfini yaşayacaktır.

ADDRESS
Merkez mah, Abide-i Hürriyet Cd No:181B, 34360 Şişli, İstanbul, Türkiye
PHONE
+90 212 343 00 01
Klinik No.1
Klinik No.1
It can respond in about 1 hour.
Klinik No.1
Hello, how can I help you?
19:42