Dental Implant Process

İmplant eksik diş oluşumunun giderilmesi tedavisinde kullanılan, çene kemiği içine yerleştirilen ve titanyumdan yapılan vidalardır. Bu vidanın üzerine diş protezi yerleştirilerek implant operasyonu gerçekleştirilir. İmplant tedavisinde diğer tedavilere oranla en önemli avantaj, komşu dişlerin zarar görmemesidir. Komşu dişlerin kesilmesine gerek kalmadan yeni bir diş eklenebilir.

İmplant, dişte kök görevi görür. Böylece hastalar doğal diş gibi rahatlıkla yemek yer, konuşabilir ve gülebilir. İmplantın yapım sürecinde eksik dişlerin yerine gerçek dişe benzeyen ve aynı işlevi gören yapay dişler yerleştirilir. Diş implantı, iyi oturmayan protez veya köprü dişlere iyi bir alternatif sunabilmektedir. Bu sebeple geleneksel köprü gibi yöntemlere oranla daha fazla tercih edilir.

Diş İmplantı Nasıl Uygulanır?

İmplant yapılacak olan hastanın ilk olarak genel sağlık durumu değerlendirilmelidir. Bu nedenle detaylı olarak ağız içi muayenesi yapılır. İşlem öncesi detaylı muayene ve röntgene ihtiyaç duyulur. 3 boyutlu radyografik görüntü ile mevcut kemiğin, implant için uygunluğu belirlenecektir. Çene kemiğinin ve kalan dişlerin ölçüsü belirlenir. Radyografi ile milimetrik ölçümler yapılır. Ardından hangi uzunluk ve çapta implant uygulanacağı detayı netleştirilir.

Dental implantın yerleştirilmesi için iki seçenek bulunur. Tek aşamalı işlemlerde implant yerleştirildikten hemen sonra geçici başlık takılır. İki aşamalı işlemlerde implant takıldıktan hemen sonra üzeri diş etiyle kapatılır ve iyileşmeye bırakılır. Protez başlık daha sonra takılmalıdır. Her iki çalışmada da geçici bir köprü yerleştirilir. Alt çene için 3 ay, üst çene için de altı ay kadar iyileşme süreci beklenir. Bazı durumlarda dental implant üzerine yeni yapılan dişler hemen takılabilir. Dental implant sayesinde hasta güvenle gülebilir ve yemek yiyebilir.

Ön planlama sonrası lokal anestezi altında işlem aşamasına geçilir. Çene kemiğinde implant için yuva açılır. Daha sonra bu yuvaya implantlar yerleştirildikten sonra dikiş atılarak işleme son verilir. Operasyon sonrası ortalama 1 hafta sonra dikişler alınır ve tekrar kontrol muayenesi yapılır.

Zirkonyum implant, titanyumdan yapılan implantların direncini artırmak için uygulanan yeni kuşak implantlardır. Ayrıca dar çene kemiğinde dayanıklılığın arttırılması için kullanılır. Titanyum, dayanıklılık haricinde farkı bulunmaz. Zirkonyum, aynı zamanda diş kaplamasında da tercih edilir. Zirkonyum, doğal dişe en yakın beyazlığa sahiptir ve ışığı yansıtır. Bu sebeple dayanıklılığın yanı sıra estetik açıdan da kullanışlıdır. Aşınma oluşmaz ve ağızda metal tadı hissettirmez. Uzun zaman kullanılsa bile renk değişikliği oluşmaz. Vücuda da herhangi bir zararı yoktur.

İmplant Avantajları Nelerdir?

Diş implantı kendi dişleriniz gibi görünür. Aynı zamanda doğal diş hissi yaratır. İmplantlar kemikle kaynaşacak şekilde tasarlandığı için kalıcılık sağlar. Görünüş ve his söz konusu olduğu zaman, diş implantları ve gerçek dişler arasında fark bulunmamaktadır. Söz konusu işlemin avantajları detaylı olarak şu şekildedir:

  • Akıcı konuşma sağlar. Uygun olmayan protezlerde, dişler ağız içinde kayma gösterir. Bunun sonucunda yanlış telaffuza sebep olabilir. Dental implant dişlerin kayabileceği endişesine gerek kalmadan konuşmanıza izin verir.
  • Mükemmel diş kökü işlevi görür. İmplantta dişlerinizin kökleri bir ağaç kökü gibi çenenize tutturulmuştur. Bir dişi kaybettiğiniz zaman, kökün bulunduğu yerde bir boşluk kalacaktır. Böylece implant uygulamasının bu köklerle yeniden yapılandırılması sağlanır.
  • Yemek yeme kolaylığı mevcuttur. Geleneksel takma diş sık sık kayar. Çiğneyerek yemek yemenin tadını almanızı zorlaştırır. Dental implant, doğal diş gibi işlev görür. Böylece en sevdiğiniz yiyeceği fazladan bir çaba hissetmeden yemenizi sağlar. Geleneksel olan takma dişe sahip bir kişiden çok daha sağlam ısırma kuvvetine izin verir.
  • Özgüven verir. İmplantlar gülümsemenizi geri verecektir. Bu sayede kendiniz hakkında daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.
  • Ağız sağlığınız en üst seviyelerde olur. İmplantlar sayesinde köprülerde olduğu gibi komşu dişin küçültülmesi gerekmez. Komşu dişin implantı destekleyecek şekilde değiştirilmemesi sayesinde kendi dişleriniz ağzınızda sağlıklı olarak kalmaya devam eder. İmplant üstüne yerleştirilen doğal bir diş iskeleti görevi görür. Abutment yani dayanak ile komşu dişe zarar vermeyerek yeni dişe sahip olmanıza olanak sağlar. Bireysel implantta ağız hijyenini artırarak diş arasında kolay erişim sağlar.
  • Dayanıklılığı oldukça fazladır. İmplantlar ağız hijyeni kurallarına uyulduğu zaman uzun süre hatta ömür boyunca kullanılabilir.
  • Uygunluk hissi oluşturur. Dental implant protezlerin çıkması sonucu karşılaşılan rahatsızlıkların önüne geçecektir.

İmplant Hangi Durumlarda Uygulanmalıdır?

Diş implantı uzun ve özen isteyen bir süreçtir. Bu süreçte doktor ve hasta karşılıklı olarak her konuda adımı birlikte atmalıdır. Hastanın beklentileri, diş görüntüsüne dair tüm istekleri mutlaka dikkate alınmalıdır. Bu sayede her iki tarafın memnun olacağı bir implant süreci ortaya çıkacaktır. İmplantın uygulanabilmesi için de doktor onayı gerekmektedir. Öncesinde yapılacak muayeneler sonucu implant yapılıp yapılamayacağı konusunda karar verilecektir. İmplantın uygulanabileceği durumlar genel olarak şu şekildedir:

  • Hiç diş bulunmayan alt ve üst çenesinde, kemik erimesi sonucu hastanın protezini kullanamadığı durumlarda uygulanabilir. Böylece protez yerleştirilen implant üzerine oturtulur ve dişlerin tutuculuğunun artması sağlanır.
  • Büyük azı diş kaybı sonucu arka bölge dişsiz kullanılıyorsa implant yerleştirilebilir. Hastaya takılıp çıkarılabilen damaklı protez yerine implant üzerine sabit bir köprü uygulanabilir.
  • Uzun dişsiz olan boşluklarda, yapılan köprünün gövdesinin uzun olması sorun oluşturur. Dişsiz olan bölgeye uygulanacak birkaç implant ile köprü desteği ve dayanıklılığı arttırılır.
  • Tek bir diş kaybı durumunda, kaybolan dişte her iki yanındaki dişi küçültmeye gerek kalmaz. Bu sayede eksik diş yerine tek bir implantın yerleştirilmesiyle üzerine kaplama yapılabilir. Aynı zamanda bu implant kullanımı kaplama dişe oranla daha uzun ömürlüdür.
  • Hasta çıkarılabilen protezi kullanamıyorsa da implant
ADDRESS
Merkez mah, Abide-i Hürriyet Cd No:181B, 34360 Şişli, İstanbul, Türkiye
PHONE
+90 212 343 00 01
Klinik No.1
Klinik No.1
It can respond in about 1 hour.
Klinik No.1
Hello, how can I help you?
16:49