Dental Crwons

Diş kronu bir dişin tamamını kaplayan ve çevreleyen bir restorasyon türüdür. Kronlar çeşitli malzemelerden yapılabilir. Kron, dişlerin hem işlevini hem de estetiğini kısa sürede geri kazanmasına yardımcı olur.

Diş Kronu Ne Zaman Uygulanır?

Diş kronu genel olarak diş yapısında çoğunluk kaybedildiği durumlarda, çiğneme ve ısırma kuvvetini desteklemek için uygulanır. Dişlerin kırılması veya dişlerde büyük oranlarda yayılım gösteren, tedavi edilemeyen diş çürümesi nedeniyle diş yapısı kaybedilebilir.

Kanal tedavisi yapılan dişler zamanla daha kırılgan hale gelebilir. Bu sebeple kırılıp çekim gerektirme ihtimali fazlasıyla yüksektir. Kanal tedavisi uygulanan dişlerde kron ile restore uygulaması, dişi zamanla kırılmaya karşı korur. Şiddetli bir diş aşınmasından şikayetçi olanlar, dişlerini eski haline getirebilmek ve hasardan korumak için kronlardan yararlanabilir. Aynı zamanda diş implantını restore etmek için de kron tercih edilebilir. Kaybedilen bir diş yerine diş implantı yerleştirildiği durumlarda diş gibi görünebilmesi için implant üzerine porselen bir kron yerleştirilir.

Hangi Durumlarda Diş Kronu Yapılır? 

Diş kronu, porselen, zirkonyum, kompozit metal veya metal altyapılı gibi farklı malzemelerden yapılabilir. Diş kaplamaları için bir malzeme tercih ederken diş hekiminiz aşağıdaki şu faktörleri dikkate alır:

  • Diş pozisyonları
  • Kapanış ilişkileri
  • Gülümseme sırasında dişlerin ne kadar görüneceği
  • Kalan dişin yapı miktarı
  • Komşu diş renkleri
  • Diş eti dokularının özellikleri

Diş Kronu Tedavilerinin Aşamaları Nelerdir? 

Diş kronu tedavisi öncesinde durum değerlendirmesi için dişlerin röntgeni çekilir. Preparasyon adı verilen küçültme ve düzenleme işlemi yapılır. Dişe preparasyon yapılmadan kaplama yapılması kesinlikle mümkün değildir. Çünkü kaplamaların materyalinin kalınlığı derecesinde diş yüzeyinde alan oluşturulması gerekir.

Hazırlanacak olan diş ve çevredeki dişlerin ölçüsü alınacaktır. Daha sonra geçici bir diş yapılır. Ardından tedavi bitene kadar diş yüzeyini kapatacak bir uygulama yapılır. Ölçülerde seramistin kronu hazırlanabilmesi için bir laboratuvara gönderilir. Altyapılı bir restorasyon gerekiyor ise bir sonraki randevuda altyapı provası yapılır. Bu ziyaret aşamasında geçici kron çıkarılacak prova bitimi ile yeniden yapıştırılır. Son seansta geçici diş çıkarılır ve hazırlanan kron diş yüzeyine yapıştırılarak sabitlenmesi sağlanır.

Geçici Diş Kronlarına Bakım Nasıl Yapılır?

Geçici diş kronu, hazırlanan diş üzerinde kısa bir süre kalması için üretilen bir kron türüdür. Geçici yapışkanlar ile diş üzerine yerleştirilir. Bu nedenle kalıcı kronlar kadar dayanıklı değildir. Aynı zamanda yapışkan veya sert yiyecekler tüketildiğinde kolayca yerinden çıkabilmektedir.

Geçici kronun yerinden oynamaması için şekerleme, kuruyemiş, ekmek gibi yapışkan ve sert yiyecek yemekten kaçınmak gerekir. Geçici kron düşerse, yapıştırma işlemi için diş hekiminizi ziyaret etmeniz önerilir.

Kronlar Özel Bakıma İhtiyaç Duyar Mı?

Kronların bakımı ağız ve diş hijyeni açısından önem arz eder. Dişinizi günde en az iki defa iyice fırçalamak hijyen açısından çok önemlidir. Ayrıca her gün diş ipi kullanmak gibi iyi ağız hijyeni içeren alışkanlıklar uygulayarak da dişlerinizin sağlığını koruyabilirsiniz. Dişlerinizin geri kalanına nasıl bakımlar uyguluyorsanız, kronlanan dişinize de öyle bakmanız gerekir.

Kronların kırılmasını önlemek adına şişeleri açmaktan veya buz gibi çok sert gıdaları ısırmaktan kaçınmanız önerilir. Dişinizi gıcırdatıyorsanız, kronunuzu daha fazla hasardan korumak için mutlaka diş hekiminiz gece koruyucu uygulamalar yapacaktır.

Kaplanan Dişlerin Ömrü Ne Kadar?

Diş kronu alanında kullanılacak malzeme hastanın alışkanlıklarına bağlı kalınarak en az 6-7 yıl kullanılabilir. Genel olarak metal kron porselen kuronlara oranla daha uzun süre dayanma eğilimi gösterir. Ancak görünümü o kadar estetik durmaz. Kompozit kuron ise daha çabuk aşınabilir ve genel olarak ön dişlerde güvenle kullanılır. İyi bakıldığı ve düzenli hekim kontrolleri yapıldığı zaman kronlar uzun yıllar kullanılabilecektir.

Kişinin kendi ağız ve diş hijyenini sağlamasının yanı sıra doktor muayenesi de çok önemlidir. Doktor tarafından 6 ayda bir muayene edilen kronlar daha uzun süre dayanacaktır. Böylece ağız ve diş sağlığı hijyeni korunarak uzun bir süre kullanım imkânı elde edilecektir. Doktor kontrolünde küçük sorunlar büyük problemlere yol açmadan kısa sürede tedavi edilebilecektir. Böylece hem kronun ömrü uzayacaktır hem de ağız ve diş sağlığı korunacaktır.

Kırılan Kron Kaplamalar Onarılabilir mi?

Belirli sorular karşısında kuronuz kırılırsa aynı kronu onarmak mümkün değildir. Diş hekiminiz tekrardan yapım aşamasındaki adımları izleyerek kırık kronu yenisiyle değiştirmek durumunda kalır. Bu değişim işleminin tek istisnası vardır. Kompozit bir kuronunuz varsa kırılma durumunda hekiminiz kurona daha fazla kompozit malzeme ekleyerek onu onarabilir.

Ayrıca gevşek bir kron olduğu fark edildiğinde yapılması gereken ilk şey, hekiminizden randevu almak olacaktır. Kronun gevşemesi, kapladığı dişte hasar oluşturabilmektedir. Bu tür durumlarda, diş siniri ve pulpası ağızda bulunan bakterilere maruz kaldığında dayanılmayacak ağrı yaşar. Hasta diş kliniğine gitmesi sonucu kuronu yeniden takma şansı fazlasıyla yüksektir.

Randevu süresinde kuron düşmüşse, hasta bir diş yapıştırıcısı yardımı ile tekrar takmayı deneyebilir. Bu yapıştırıcılar eczanelerden satın alınabilir. Bu tür geçici çözümler dişi koruyacak ve ağrıyı hafif oranda azaltacaktır. Hasta düşen dişi yerine yerleştiremezse, bu bilgiyi diş hekimine iletilmesi gerekir. Çoğu diş doktoru, kronu kendilerinin takmasının mümkün olmadığı durumlarda hastasını 48 saat içinde görmek ister.

Diş kronu düşerse, diş hekimi kronu ve altındaki dişi değerlendirir. Daha sonra problem görmediği durumda kronu tekrar dişinize yapıştırır. Herhangi bir problem bulunmuyorsa genelde kronlar yerine yeniden takılır. Ancak diş kırılmış veya çürümüşse muhtemelen kron yapıştırılmaz. Bunun sonucunda da alternatif tedavi seçenekleri tercih edilir.

ADDRESS
Merkez mah, Abide-i Hürriyet Cd No:181B, 34360 Şişli, İstanbul, Türkiye
PHONE
+90 212 343 00 01
Klinik No.1
Klinik No.1
It can respond in about 1 hour.
Klinik No.1
Hello, how can I help you?
05:50