Composite Bonding

Kompozit lamina kaplama dış görüntüsünün değiştirilmek istenilen dişlerin üstüne yerleştirilen, kompozit reçine materyalinden yapılan kaplamalardır. Bu lamina kaplamalar, bireylerin arzu ettiği gülümsemelere, görsel görünümlere kavuşmasına yardımcı olur. Kaplamalar son yıllarda kozmetik diş hekimliği alanının en büyük trendlerinden biri olmuştur. Yeni bir gülüş tasarımı için başarılı ve ideal çalışmalar olan lamina kaplamalar, Hollywood gülüşü olarak da adlandırılır.

Lamina kaplama kırılan, aşınan, arasında boşluk bulunan şekilsiz dişlerin düzeltilmesini sağlar. Aynı zamanda tüm dişlerin güzel görüntüsünün sağlanması için popüler bir seçenek haline gelmiştir. Diş kaplaması ile dişe estetik şekil vermek için uygulanan reçine veya porselenlerden yapılan ince kaplamalardır.

Kompozit Lamina Kaplama Nasıl Yapılmaktadır?

Kaplama yapılmadan önce detaylı olarak diş hekimi konsültasyonu ve röntgen çekimi gerçekleştirilir. Ağız sağlığının işlem için ideal olması bu şekilde sağlanır. Diş hekimi, iltihaplanmalar veya diş boşluklarını tespit eder ve önce bunları düzeltir. Ardından dolgu işlemi gerekiyorsa veya diğer tedavilere ihtiyaç duyulursa bu işlemler gerçekleştirilir. Kompozit lamina işlemi için ağız ölçülerinin alındığı iki aşama bulunur.

Ölçü alımının ilk aşamasında geçici kaplamaların imalatı yer alır. Bunların sebebi laminaların daha kalın olmasına bağlıdır. Ayrıca kaplamalar için yer açılması gerekiyorsa diş üzerinde ince bir aşındırma işleminin de yapılması gerekmektedir. Bazı durumlarda doğrudan diş üstüne kompozit kaplama uygulaması yapılabilir. Kaplamanın ağza tam oturabilmesi ve doğal bir görünüm elde edilmesi için dişlerin bazı katmanlarının aşındırılması gerekir. Bu tarz durumlarda sadece ölü doku üzerinde işlem yapılabildiği için bu işlemde ağrı hissedilmez.

Aşındırma işlemi sonrası, kalıcı lamina henüz hazır değilse diş hekimi geçici kaplama yapıştırır. Geçici kaplama sadece asıl kaplama ile kişiye özel tasarlanarak dişinizde kalır. Bu süreç boyunca geçici kaplamalarda herhangi bir sorun oluşursa asıl kaplamada düzeltme yapılabilir. Kaplamalar hazır olduğu zaman dişlerin gerekli kısmına yapıştırılır. Yerleştirme sonrası kompozit malzemeleri mavi ışıkla sertleştirilir. Bu sayede kompozit lamina işlemi tamamlanmış olur.

Kompozit Lamina Kaplama Öncesinde Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Kompozit lamina kaplama öncesinde dikkat edilmesi gereken birçok unsur bulunur. Bu unsurlar şu şekildedir:

  • Tedavi öncesinde beklentilerinizin tamamını ve tedavi seçeneklerinizi diş hekiminiz ile açıkça konuşmanız gerekir.
  • Llamina kaplama öncesinde dişleriniz ve diş etlerinizin mutlaka sağlıklı olması gerekir. Ayrıca diş hekiminiz kaplama öncesinde herhangi bir hastalık veya çürük varsa tedavi uygular.
  • Kompozit kaplama, dişini sıkan veya gıcırdatan hastalar uygun bir seçenek değildir. Oldukça ince yapıya sahip olan bu kaplamalar, yoğun baskı sonucu çatlama ve kırılma riski taşır.
  • Eğer kompozit kaplama için aşındırma işlemi gerekiyor ise bu aşındırmada geri dönüş olmadığının bilinmesi gerekir.
  • Kaplama yıpranır, kırılır ya da düşer ise yenisi ile değiştirilebilir.

Kompozit Lamina Kaplamanın Avantajları Nelerdir?

Lamina kaplama işlemi birçok önemli avantaja sahiptir. Bu avantajlardan bazıları şu şekildedir:

  • Kompozit lamina kaplama dişlerin doğal yapısına yakın görünümlü bir yüzey alanına sahiptir.
  • Kompozit lamina kaplama yapısı gereği güçlü ve oldukça dayanıklıdır.
  • Diğer kaplamalara oranla çok daha az diş minesi aşındırılacaktır.
  • Kolay kolay leke tutmaz.
  • Lamina kaplamaların yapım süresi alternatiflerine göre çok daha kısa sürer. Hastaların diş durumlarına göre bazen kompozit kaplama yalnızca bir seansta tamamlanabilir.
  • Kompozit lamina kaplama porselen kaplamalardan daha ucuzdur.
  • Hasar görülür ise tamirleri kolayca yapılır. Kompozit lamina kaplama genel olarak porselen kaplama kadar güçlü veya aşınmaya dayanıklı değildir. Ancak kompozit kaplamalar kolay ve hızlı bir şekilde tamir edilebilmektedir.

Kompozit Lamina Kaplama Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kompozit lamina kaplama işleminin ardından dikkat edilmesi gereken unsurlar şu şekildedir:

  • Diş ve ağız sağlığına özen göstermek
  • Günde en az 2 kere diş fırçalamak ve düzenli olarak diş ipi kullanmak
  • Kötü ağız hijyeni sonucu oluşan diş çürümesi ve iltihaplanmanın, kaplamanın ömrünü etkileyebileceğinin unutulmaması gerekir. Aşırı sıcak ve aşırı soğuk besinlerden mutlaka kaçınılmalıdır. Yıl içerisinde sadece 2 kere diş hekimi kontrolüne gidilmesi gerekir. Sert, yapışabilecek veya kabuklu yiyeceklerden de uzak durulması gerekir.

Kim Kompozit Lamina Kaplama Yaptırabilir?

Kompozit lamina kaplaması yaptırmak isteyen kişiler mutlaka hekim kontrolünden geçmelidir. Eğer uygun görülür ise kompozit lamina süreci kısa süre içerisinde başlayacaktır. Kompozit lamina tedavisi uygulanabilecek kişiler şu şekildedir:

  • Ön dişlerde bireyi rahatsız eden büyük dolguların ve çürüklerin olması durumunda yapılabilir.
  • Çapraşık ancak ortodonti de gerektirmeyen küçük diş bozukluklarının estetik olarak giderilmesinde tercih edilir.
  • Dişte tedavi edilemeyen, beyazlatılamayan renk değişimi var olması halinde yapılabilir.
  • Ayrık diş problemlerinin tedavi edilebilmesi hatta onarılması için yapılabilir.
  • Gülüş hattının kusursuz olması istenildiğinde tercih edilir.
  • Doğuştan ya da sonradan eksilen dişler olursa doktor tarafından tavsiye edilir.

Kompozit Lamina Kaplama Ömrü Ne Kadar?

Kompozit lamina kaplama doktor tarafından önerildiği durumlarda oldukça kısa süren tedavi yöntemleridir. Kompozit lamina kaplamasının ömrü ortalama 5-15 yıl arasında değişiklik gösterir. Ağız hijyenine düzenli olarak dikkat edildiği zaman kullanım ömrü daha da uzar. Aynı zamanda sert ve yapışkan yiyeceklerden de uzak durulduğunda kompozit lamina kaplamanın ömrü 15 yıla kadar varabilir.

Ancak ağız hijyenine ve kaplamaların bakımına dikkat edilmediği durumlarda kaplamaların altı hasar alacaktır. Bunlar arasında çürük oluşumu, kırılma ve çatlama gibi riskleri bulunmaktadır. Bunlara ek olarak da sert kabuklu yiyecek tüketmek ve bunu kaplamalarla kırmak kesinlikle önerilmez. Pigmentasyonu olan yiyecek ve içeceklerden de kaçınılması kaplamaların daha uzun süre dayanmasına da yardımcı olacaktır.

ADDRESS
Merkez mah, Abide-i Hürriyet Cd No:181B, 34360 Şişli, İstanbul, Türkiye
PHONE
+90 212 343 00 01
Klinik No.1
Klinik No.1
It can respond in about 1 hour.
Klinik No.1
Hello, how can I help you?
03:25